Placebom, czyli wpływ zmienności genetycznej na efekt placebo

14 kwietnia 2015, 11:35

Metaanaliza badań ujawniła, że osobnicza reakcja na placebo zależy od tzw. placebomu, czyli genów kodujących białka szlaków neuroprzekaźników.



Religijno-naukowy spór o świętą górę

28 sierpnia 2015, 06:06

Mauna Kea wyrasta na 4205 metrów nad poziom morza, jest najwyższą górą na Hawajach, a licząc od jej znajdującej się pod powierzchnią oceanu podstawy, to również najwyższy szczyt na Ziemi liczących sobie ponad 10 000 metrów


Enzym na zbyt dużą ilość cukru

12 stycznia 2016, 13:31

Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.


© Ed Poor

'Szósty zmysł' chroni kierowcę, który nie pisze SMS-ów

12 maja 2016, 10:55

Wielokrotnie słyszeliśmy o niebezpieczeństwach związanych z pisaniem wiadomości tekstowych podczas jazdy samochodem. Znacznie mniej badań prowadzono jednak nad jazdą samochodem, gdy jesteśmy zamyśleni lub zdenerwowani. Teraz takie badania przeprowadzili naukowcy z University of Houston oraz Texas A&M University.


Co telefon mówi o osobowości użytkownika?

1 września 2016, 10:34

Wybór smartfona dostarcza istotnych informacji o jego właścicielu - do takich wniosków doszła Heather Shaw ze Szkoły Psychologii z Uniwersytetu w Lincoln podczas badań do doktoratu.


Można ćwiczyć dłonie, oszukując mózg

14 grudnia 2016, 14:23

Przekonanie, że "nie wie lewica, co czyni prawica" trzeba odesłać do lamusa. Okazuje się bowiem, że lewa ręka może dobrze wiedzieć, co robi ręka prawa i się od niej uczyć. A raczej nie tyle ręka, co mózg.


Kobiety boli bardziej przez mikroglej

6 marca 2017, 12:34

U kobiet mikroglej (rezydentne komórki odpornościowe) jest bardziej aktywny w rejonach mózgu biorących udział w przetwarzaniu bólu.


Mitchondria odpowiadają za krwiotworzenie

14 czerwca 2017, 12:28

Mitochondria są nie tylko centrami energetycznymi komórki. Okazuje się, że odgrywają także ważną rolę w krwiotworzeniu (hematopoezie).


Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze

25 sierpnia 2017, 10:33

Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.


'Inteligentne' latarnie monitorują coraz więcej miast

2 stycznia 2018, 13:29

W San Diego rozpoczęto instalowanie „inteligentnego” oświetlenia ulicznego. Na pierwszy rzut oka nowe latarnie nie różnią się od dotychczasowych, mają nieco grubsze klosze. Najbardziej w oczy rzuca się fakt, że klosze stylizowanych na zabytkowe latarni są przezroczyste


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy